Ukrajine sa rýchlo kráti čas na splnenie požiadaviek Bruselu

25.06.2013 Celý región

Luxemburg 25. júna (TASR) - Komisár Európskej únie pre rozširovanie, Štefan Füle, v pondelok varoval Ukrajinu, že sa jej rýchlo kráti čas na splnenie všetkých požiadaviek EÚ, aby mohla v novembri s úniou podpísať asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode. A že neexistuje "plán B", ak túto lehotu nestihne.

Füleho citovala agentúra DPA.

Varoval, že "neexistuje plán B," ak by Ukrajina nestihla novembrový termín. A vyzval na "zintenzívnenie odhodlania a posilnenie akčnosti" pri riešení otázok selektívnej spravodlivosti - za jej najvýraznejší vzor je považované uväznenie vodkyne opozície Julije Tymošenkovej - a ďalších reforiem súdnictva, úradu generálneho prokurátora a volebného systému.

Povedal tiež, že sú potrebné ďalšie opatrenia v oblasti antidiskriminačnej a protikorupčnej legislatívy, ktorými je podmienené uvoľnenie vízovej povinnosti pri cestovaní Ukrajincov do EÚ.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov zdôraznil, že jeho krajina je na "správnej ceste". "Európska integrácia je prioritou našej domácej i zahraničnej politiky," citovala ho agentúra DPA.

"Zostávajú niektoré významné veci, ktoré musíme urobiť... ale sme si istí, že splníme všetky naše záväzky," ubezpečil partnerov v EÚ.

Füle i Azarov sa zhodli, že významnou záležitosťou pre obe strany je energetická bezpečnosť. Ukrajina je významnou tranzitnou krajinou pre dodávky ruského plynu do EÚ.

Ukrajina a EÚ majú záujem podpísať obe dohody na summite Východného partnerstva EÚ v novembri vo Vilniuse.
 

Vyberte región